HCH sponsort de Tomatenkikker

Dyscophus antongilli

Antongil’s Tomatenkikker (Dyscophus antongilli)

Antongil’s Tomatenkikker, een unieke soort, is bedreigt op Madagascar. Het is de enige kikker op Madagascar in de hoogste CITES beschermingscategorie. Ook bijzonder is dat deze grote, knaloranje kikker, zijn leefomgeving met mensen deelt. Een van de grootste populaties is in het dorp Maroantsetra, in noord-oost Madagascar. Sinds 2003 staat Maroantsetra dan ook bekend als het Tomatenkikkerdorp.

Het Tomatenkikkerdorp

Lokale muzikant en natuurbeschermer Augustin Sarovy probeert sinds 2003 waardering bij de lokale bevolking te krijgen voor de Tomatenkikker. Hij schreef een lied over de Tomatenkikker. Ook was er in 2009 een heus Tomatenkikkerfestival in Maroantsetra. De bevolking van Maroantsetra kent hun rode medebewoners inmiddels goed. Toen bekend werd dat het niet goed ging met de kikkers, is er door BIOPAT land opgekocht om nieuwe vijvers aan te leggen, waar deze soort zich in voort kan planten.  Ondanks de inzet van de lokale bevolking is er geld nodig om Antongil’s Tomatenkikker te blijven helpen.

HCH draagt bij aan dit lokale natuurbeschermingsproject.

Herpetologisch Centrum Holland sponsort dit project. We hopen hiermee de toekomst voor deze bijzondere kikker veiliger te maken.

Sarovy Augustin releasing tomato frogs

Zanger Sarovy Augustin laat tomatenkikkers vrij.

 

Tomatofrog festival 2009

Het Tomatenkikker Festival

 

 

 

 

 

 

 

Voor meer informatie, zie Sahonagasy.org