Anolis carolinensis

 

Soort: Anolis carolinensis

Nederlandse naam: Roodkeelanolis

Land van herkomst: USA en de Cariben

Grootte: 15-18 cm

Kleur: De rug is groen tot bruin, afhankelijk van stemming en temperatuur. De buik is vaalwit van kleur. Mannetjes hebben een grote rode keelwam, die bij het vrouwtje nauwelijks aanwezig is. Vaak is bij vrouwen een witte streep (duidelijker) aanwezig die achter in de nek begint en doorloopt tot op de staart.

Omschrijving: Een slank gebouwde leguaanachtige die erg geschikt is om mee te beginnen. De roodkeelanolis past zich erg makkelijk aan aan de omstandigheden in de bak en is een dankbaar huisdier. Roodkeelanolissen kunnen van kleur veranderen van groen naar bruin en andersom en worden daarom in Amerika ook wel “chameleons” genoemd. Door hun hechtschijven zijn anolissen als enige leguaanachtigen in staat tegen gladde oppervlakken te klimmen.

Terrarium: Bosterrarium: hoger dan breed, met redelijke beplanting. Aan te raden is om met spots te werken zodat je het idee creeert van zonnestralen tussen het bladerdek door.Voor een succesvolle kweek van de roodkeelanolis kan het voordelig zijn een koelere (winter)periode te introduceren van enkele maanden.

Temperatuur Luchtvochtigheid: 25-30°C/ 50-70% overdag, 16-20°C/ 60-80% ’s nachts

Voedsel: kleine insekten en zoetigheid (Phelsumax)