HCH foto collectie / Acanthosaura_armata
 

acanthosaura armata

Soort: Acanthosaura armata
Nederlandse naam: Stekelnekagaam
Land van herkomst: Zuid-Oost Azië (Vietnam, Laos, Thailand, Cambodja)
Grootte: 15-17cm
Kleur: Donkerbruine basiskleur met donkergroen, donkerbruine en gelige vlekken op rug, kop en flanken. Over de ogen loopt vaak een donkerbruine streep van neusopening tot midden in de nek. De poten hebben een mosgroene kleur.
Omschrijving: De stekelnekagaam is een een forse agaamachtige die zijn naam dankt aan de stekels achter op zijn kop achter de ogen. Tevens is een kam aanwezig die loopt van de achterkant van de kop tot het begin van de staart. Ze hebben lange, slanke poten met lange nagels voor het klimmen leeft in bomen. Een keelwam is aanwezig welke opgezet kan worden bij bedreiging. Het is een bewoner van de vochtige regenwouden van Zuid-Oost Azië. Hier zitten ze voornamelijk in bomen en struiken van waaruit ze prooien met een snelle aanval overmeesteren. Stekelnekagamen zijn dagactief.

Terrarium: Oerwoudterrarium: Een hoger dan breed terrarium, omdat stekelnekagamen goede klimmers zijn. Houdt voor het terrarium van deze dieren rekening met een hoogte van ca. 100cm en een breedte van ca. 60cm. Een druppelsysteem of waterval wordt erg gewaardeert door deze dieren. Creëer door middel van (UV-) spots het idee van zonnestralen door het bladerdak van het regenwoud.

Temp/ Luchtvochtigheid: 24-29°C/ 70-90% overdag, 22-24°C/ 90-100% 's nachts

Voedsel: Insekten, spinnetjes, kleine kikkertjes en zoogdieren.